Naar blog overzicht

Soorten voedselverpakkingen

Om voedsel te verpakken, moeten verpakkingsmaterialen aan bepaalde standaarden voldoen. Deze regels, opgesteld door de Europese Unie, zorgen ervoor dat ongewenste stoffen uit de verpakking niet worden overgedragen aan het voedsel.

Welk materialen voedselverpakkingen zijn er?

Voedselverpakkingen zijn verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten. Wat zijn de voor- en nadelen per materiaalsoort en waar moet je op letten? We vertellen het je hieronder:

Plastic verpakkingen

Plastic voedselverpakkingen zijn bij iedereen wel bekend. Bakjes, schaaltjes en zakken; plastic verpakkingen worden nog altijd het meest gebruikt en zijn enorm veelzijdig. Een groot voordeel van plastic in vergelijking met voedselverpakkingen van andere materialen is dat het meeste plastic transparant is, waardoor je direct ziet wat er in zit. Dit is dan weer handig voor de presentatie van het product. Daarnaast is plastic vet- en waterafstotend, wat ervoor zorgt dat de verpakking niet doorlekt.

Wanneer plastic verpakkingen gescheiden worden weggegooid en ingezameld, kunnen er nieuwe verpakkingen en andere producten worden gemaakt. Zoals shampooflessen, kleding of tuinmeubelen.

Kartonnen en papieren verpakkingen

Kartonnen bekers en bakjes worden al veel gebruikt voor take-away. Zuiver karton en papier zijn goed te recyclen en duurzaam. Ze zijn gemaakt van een hernieuwbare grondstof, namelijk hout en kan na gebruik opnieuw verwerkt worden tot karton of papier. Ook zwerfafval van zuiver papier of karton vergaat in de natuur binnen enkele dagen tot 5 maanden, afhankelijk van de dikte. Dat geldt alleen niet voor kartonnen voedselverpakkingen. Hierin zit vaak een laagje plastic dat ervoor zorgt dat vocht en vet niet doorlekken. Omdat het plastic laagje niet gescheiden kan worden van het karton, moet het bij het restafval worden weggegooid. Restafval komt in de verbrandingsoven, waarvan de warmte gebruikt kan worden voor de opwekking van energie, maar er kunnen geen nieuwe verpakkingen of andere producten van gemaakt worden. In dat opzicht zijn kartonnen verpakkingen met een plastic coating minder duurzaam dan plastic verpakkingen.

Voedselverpakkingen van karton of papier zonder coating mogen wel bij het oud papier, waarna ze worden verwerkt tot nieuwe (verpakkings)materialen. Kartonnen en papieren verpakkingen zonder coating zijn daarom wel duurzaam.

Verpakkingen van suikerriet, bagasse of ander bio-plastic

Als alternatief voor plastic verpakkingen zijn verpakkingen van suikerriet geïntroduceerd, ook wel bagasse genoemd. Bagasse is het restproduct van suikerriet dat vrijkomt bij de productie van rietsuiker. Voedselverpakkingen van bagasse hebben een papierachtige structuur en zijn erg stevig. Zo stevig dat het zelfs tegen vocht en vet bestand is. Er is dus geen plastic coating nodig. Verpakkingen op basis van suikerriet of mais worden ook wel bio-plastic genoemd. Deze bio-plastics worden gezien als een milieuvriendelijker alternatief voor plastic op basis van olie, omdat ze van hernieuwbare grondstoffen worden gemaakt.

Hoewel er op verpakkingen van suikerriet en bio-plastics vaak staat aangegeven dat deze composteerbaar zijn, zijn de afvalverwerkers op dit moment nog niet in staat om deze verpakkingen samen met gft-afval te composteren. Dit komt doordat de verpakkingen langere tijd en een hogere temperatuur nodig hebben om te composteren dan gft-afval. Het zal dus apart gecomposteerd moeten worden en dat is pas rendabel als er veel meer suikerriet- en andere bio-plastic verpakkingen worden ingezameld.

Aluminium verpakkingen

Kant-en-klaar maaltijden die je alleen nog maar in de oven hoeft te verhitten, of je broodje shoarma, ze worden vaak verpakt in aluminium bakjes of schaaltjes. Aluminium is als één van de weinige verpakkingen geschikt voor verhitting in de oven. Daarnaast mogen aluminium verpakkingen in de PMD-zak worden gerecycled waarna ze oneindig kunnen worden hergebruikt voor nieuwe verpakkingen of andere producten zoals bijvoorbeeld racefietsen!

Glazen flessen en potten

Sappen en melkproducten worden vaak in glazen flessen verpakt. Steeds vaker kun je in winkels ook een flesje olijfolie of vloeibaar wasmiddel tappen, om het hergebruik van verpakkingen te bevorderen. Glazen potten zijn handiger voor producten die je kunt scheppen, zoals losse thee, koffiebonen of suiker. Glazen verpakkingen kunnen opnieuw worden gebruikt en na recycling in de glasbak kunnen er ook eindeloos weer nieuwe glazen potten en flessen van worden gemaakt.

Informatie nodig?

Heb je naar aanleiding van dit blog nog vragen over verpakkingen? Neem contact met ons op via het contactformulier op de contactpagina.


Reageren

Laat uw reactie achter, wordt gepost na goedkeuring

fout
fout
fout