Naar blog overzicht

Biologisch afbreekbare verpakkingen

Dat klinkt goed: een verpakking die zichzelf afbreekt. Maar wat betekent het eigenlijk? 

In de zoektocht naar duurzame verpakkingen, oftewel verpakkingen die het milieu zo min mogelijk belasten, duiken biologisch afbreekbare verpakkingen op. Ze worden ook wel biodegradable genoemd. Wat houdt dat in? Zijn biologisch afbreekbare verpakkingen milieuvriendelijk? Kan dit biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal bij het GFT-afval? Waar worden biologisch afbreekbare verpakkingen van gemaakt en zijn ze duurzaam? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen. Om te beginnen:

Waar wordt biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal van gemaakt?

De term “biologisch afbreekbaar” zegt niets over het materiaal, maar enkel over wat er gebeurt nadat de verpakking is weggegooid. Er bestaan biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen van papier, karton, hout, plastic of combinaties hiervan.

Biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal kan door bacteriën en schimmels worden afgebroken tot water, methaan en CO2. Met andere woorden; de verpakking is composteerbaar. De mate waarin een verpakking kan worden afgebroken is sterk afhankelijk van omgevingsfactoren zoals temperatuur, aanwezigheid van bacteriën en schimmels en de aanwezigheid van zuurstof en water.

Kunnen biologisch afbreekbare verpakkingen bij het GFT-afval?

Kort gezegd: nee. Alleen composteerbare zakken met Kiemplantlogo of OK-compostlogo om je GFT-afval in te verzamelen mogen in de GFT bak. Deze vormen een uitzondering, omdat de nadelen van het plastic opwegen tegen de voordelen van de grote hoeveelheid GFT-afval dat kan worden ingezameld doordat mensen gebruik maken van deze zakjes. Alle andere biologisch afbreekbare verpakkingen of composteerbare verpakkingen moeten bij het restafval.

En hoe zit het met bioplastics, zijn die biologisch afbreekbaar?

Bioplastics zijn kunststoffen gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen, zoals mais, suikerriet of suikerbieten. Onder hernieuwbaar wordt verstaan dat de grondstoffen op natuurlijke wijze, binnen de tijdsduur van een gemiddeld mensenleven, worden aangevuld.

Net als andere biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen, zijn ook biologisch afbreekbare verpakkingen van bioplastic, alleen biologisch afbreekbaar onder gecontroleerde omstandigheden. Maar omdat die omstandigheden anders zijn dan voor gewoon GFT-afval, kunnen de plastic biologisch afbreekbare verpakkingen niet gelijktijdig worden verwerkt. Daarnaast is het een probleem dat tijdens het afvalverwerkingsproces het verschil tussen regulier plastic en bioplastic niet te zien is. Hierdoor lijkt het alsof de compost is verontreinigd met plastic en wordt het afgekeurd. Afvalverwerkers adviseren daarom om ook bioplastic bij het restafval te doen.

Kunnen biologisch afbreekbare plastic verpakkingen dan niet bij het plastic afval in de PMD-zak?

Nee, helaas niet. Biologisch afbreekbaar plastic heeft een andere samenstelling dan regulier plastic, waardoor het op een andere manier moet worden verwerkt. Omdat het aandeel biologisch afbreekbaar plastic verpakkingen nog niet groot genoeg is om er een aparte verwerkingsstroom voor op te zetten, worden ze nu samen met het restafval in de afval-energiecentrale verbrand. Biologisch afbreekbaar plastic dat toch tussen het plastic afval terecht is gekomen, moet daar uitgehaald worden, wat een kostbare extra actie is.

Zijn biologisch afbreekbare verpakkingen duurzaam?

Een duurzame verpakking heeft zo weinig mogelijk impact op het milieu, zonder dat de kwaliteit van het verpakte product in het geding komt. Omdat op dit moment, via reguliere afvalinzameling, van biologisch afbreekbare verpakkingen geen nieuwe producten kunnen worden gemaakt, worden deze niet als duurzaam gezien.

Wanneer er in de toekomst voldoende biologisch afbreekbare plastic verpakkingen kunnen worden ingezameld, zodat een aparte afvalverwerkingsstroom voldoende rendabel is, dan kan er door de afvalverwerkingsindustrie worden beslist om het te composteren of om er nieuwe plastic verpakkingen of producten van te maken, waardoor het wel duurzaam wordt.

Wat zijn dan wel duurzame verpakkingsalternatieven?

Dat is afhankelijk van het product dat u gaat verpakken. Sommige producten hebben meer verpakking nodig en andere producten kunnen misschien wel zonder verpakking. Met deze tips helpen we u hopelijk op weg:

  1. Zorg dat de verpakking functioneel is. Een goede verpakking beschermt het product tegen beschadiging en bederf en helpt consumenten om juist te doseren.
  2. Gebruik zo min mogelijk verpakkingsmateriaal of zorg dat de verpakking kan worden hergebruikt. Overweeg of een verpakking echt nodig is, of er minder verpakkingsmateriaal gebruikt kan worden of kies voor dunner materiaal.
  3. Gebruik per verpakkingsonderdeel verpakkingsmateriaal van één soort of zorg dat consumenten de verschillende verpakkingssoorten gemakkelijk kunnen scheiden. Dit zorgt ervoor dat de afvalstromen zo zuiver mogelijk blijven.
  4. Gebruik gerecyclede grondstoffen waar mogelijk. Voor producten die niet in contact komen met voedsel of medische materialen kunnen gerecyclede grondstoffen meestal prima opnieuw worden gebruikt.

Advies nodig?

Onze verpakkingsspecialisten weten wat er speelt in de markt. Heeft u advies nodig over verpakkingen? Neem dan contact met ons op.

Naar Contactpagina

 


Reageren

Laat uw reactie achter, wordt gepost na goedkeuring

fout
fout
fout