Naar blog overzicht

Trends en uitdagingen voor groente- en fruitverpakkingen

De laatste decennia is er veel veranderd in de verpakkingen van groente en fruit. Door veranderde behoeftes van de consument en samenleving, is er nu veel voorgesneden groente en fruit in supermarkten en verswinkels te vinden en worden er kleinere porties of on-the-go verpakkingen aangeboden.

De behoefte aan gemak botst met de maatschappelijke weerstand tegen plastic, want er is, vooralsnog, geen duurzamer alternatief voor het plastic zakje sla of geschrapte worteltjes.

Langer vers door plastic

Duurzaam verpakken betekent dat je je verse producten verpakt op een manier die zo weinig mogelijk impact op het milieu heeft, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van het verse product. Veel consumenten hebben bijvoorbeeld weerstand tegen het plastic om komkommers, maar er is aangetoond dat hierdoor de komkommers tot wel 10 dagen langer goed blijven dan zonder plastic. Die komkommers zouden dan niet meer verkocht kunnen worden, en worden weggegooid. En dat is ook niet erg duurzaam.

Je zou kunnen zeggen dat wanneer de verpakking het product beschermt tegen vroegtijdig bederf, of bescherming biedt tijdens transport, dat een verpakking nuttig is. Je kunt jezelf dus afvragen of jouw versproducten deze bescherming nodig hebben en of er alternatieven mogelijk zijn.

Plastic versus karton

Zowel plastic als karton zijn in staat een goede bescherming te bieden tijdens transport. Ook zijn voor zowel karton als plastic, handzame verpakkingen te verkrijgen, waarmee de klant in de supermarkt of in het schap van de verswinkel, zelf hygiënisch zijn groente- of fruitproduct kan pakken. Ook zijn zowel plastic als karton prima te recyclen en te gebruiken als grondstof voor nieuwe verpakkingen of andere producten.

Plastic heeft zelfs meer voordelen ten opzichte van karton, namelijk dat het transparant is, wat voor de presentatie van het product natuurlijk erg handig is. Een ander voordeel is, dat het luchtdicht en vet- en waterafstotend is. Karton is van zichzelf niet vet- of waterafstotend; er is altijd een plastic coating nodig om te voorkomen dat karton doorlekt.

Alternatieven voor plastic

Ondanks dat plastic toch zo slecht nog niet is, mits het op de goede manier wordt gerecycled, kunnen we niet negeren dat de consument negatief ten opzichte van plastic verpakkingen staat. Het wordt lastig om met iedere klant het gesprek aan te gaan. Gelukkig komen er steeds meer alternatieven voor plastic verpakkingen.

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) adviseert onbewerkte groente en fruit zoveel mogelijk onverpakt aan te bieden. Echter, in een winkel waar de klant zelf zijn versproducten pakt, is het niet altijd wenselijk dat iedereen met zijn vingers aan de producten zit. Toch hoeven de verpakkingen niet altijd van plastic te zijn en kunnen sommige verpakkingen ook vervangen worden door karton. Denk bijvoorbeeld aan bakjes voor druiven, peren of perziken. We zijn gewend om deze in plastic schaaltjes in de winkel te zien staan, maar waarom niet in en kartonnen schaaltje?

Sparren over duurzame verpakkingen

De markt voor duurzame verpakkingen is volop in beweging: Er wordt onderzoek gedaan naar welk type verpakking de laagste carbon footprint heeft, wetgeving vanuit de Europese Unie heeft invloed op wat er wel en niet meer verkocht mag worden en de wensen en behoeften van klanten zijn aan verandering onderhevig. Wilt u graag in gesprek met een verpakkingsgroothandel over welke duurzame oplossing het meest geschikt is voor uw bedrijf of uw product? Neemt u dan contact op met Brabo Verpakking. Zij informeren u graag over de mogelijkheden en zoeken voor u uit wat de beste oplossing is voor uw bedrijf.

Duurzame verpakkingen kopen

Brabo Verpakking biedt ook een groot assortiment duurzame verpakkingen, om direct online te bestellen. Via de pagina Duurzame Verpakkingen, wordt u doorgeleid naar de webshop VerpakkingShop.nl. Ook als u vragen heeft over deze verpakkingen, kunt u contact opnemen met de medewerkers van Brabo Verpakking.

Contactpagina Brabo Verpakking


Reageren

Laat uw reactie achter, wordt gepost na goedkeuring

fout
fout
fout