Naar blog overzicht

Dit gaat er veranderen vanaf 3 juli 2021

De Single-Use-Plastics richtlijn (SUP-wetgeving) komt steeds dichterbij. Vanaf 3 juli 2021 mogen sommige verpakkingen voor eenmalig gebruik niet meer verkocht worden. Wat heeft dit voor gevolgen voor uw bedrijf? Welke wegwerpverpakkingen mag u na 3 juli 2021 blijven gebruiken en welke niet meer? In dit blog beantwoorden wij de vragen die wij over deze wetgeving krijgen.

Waarom SUP-richtlijn?

Om te beginnen is het goed om uit te leggen waarvoor deze wetgeving tot stand is gekomen. U heeft vast gehoord van de plastic soep in zee. Deze plastic soep brengt schade toe aan dier en milieu. Dit probleem wordt steeds groter als er niets aan gedaan wordt. Lichtgewicht plastic draagtassen waren lange tijd vervuilers van zwerfafval. In 2016 is besloten om deze te verbieden. Deze maatregel was ingrijpend, maar heeft er wel voor gezorgd dat er nu minder plastic tasjes in het milieu worden teruggevonden. Nu wil de Europese Unie ook andere plastic vervuilers terugdringen.

Voor welke verpakkingen geldt de SUP-richtlijn?

De richtlijn wordt in fases ingevoerd. In dit blog informeren wij u over kunststof wegwerpverpakkingen die per 3 juli 2021 niet meer geproduceerd mogen worden. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een handige poster waarop u per productsoort kunt zien wanneer de maatregelen ingaan.

Deze wegwerp producten mogen per 3 juli 2021 niet meer geproduceerd worden:

  • Alle producten van oxo-degradeerbare kunststoffen**
  • Alle kunststof bestek, roerstaafjes, rietjes en borden
  • Alle verpakkingen van EPS*:
    • EPS 1-Persoons voedselverpakkingen
    • EPS drinkbekers
    • EPS drankverpakkingen tot 3 liter

*EPS is een afkorting van expanded polystyrene en in de volksmond bekend als piepschuim, foam of Tempex.

**Wat zijn oxo-degradeerbare kunststoffen?

Dit is plastic gemaakt van aardolie, dat onder invloed van UV, warmte of zuurstof uit elkaar valt in minuscule stukjes plastic (microplastics). Microplastics zijn ook milieuvervuilend. Daarom zijn oxo-degradeerbare kunststoffen vanaf 3 juli 2021 ook verboden.

Bestek en borden van bio-plastic, mag dat nog wel?

De richtlijn maakt geen onderscheid tussen bio-based of oil-based plastics. Dus ook bestek, roerstaafjes, rietjes en borden van CPLA, PLA of Bio-PE mogen vanaf 3 juli 2021 niet meer geproduceerd worden.

Ik gebruik plastic bakjes voor salades en maaltijden, kan ik die blijven gebruiken?

Ja, die kunt u blijven gebruiken. Voor eenpersoons voedselverpakkingen en andere kunststof bakjes worden vanaf 5 januari 2023 maatregelen ingevoerd waardoor producenten gaan meebetalen aan het inzamelen van het afval en het opruimen van het zwerfafval. De prijs van de kunststof verpakkingen zal hierdoor waarschijnlijk wel gaan stijgen.

Tot wanneer mag ik mijn plastic verpakkingen blijven gebruiken?

U mag alle kunststof verpakkingen, bestek en borden blijven gebruiken zolang de voorraad strekt. Producenten moeten per 3 juli 2021 stoppen met de productie van de hiervoor genoemde verpakkingen en verpakkingsmaterialen. Dit zorgt ervoor dat deze plastic verpakkingen vanzelf gaan verdwijnen. Uiteraard zult u op een bepaald moment over moeten stappen op een duurzaam alternatief. Gelukkig zien wij dat het assortiment duurzame verpakkingen de afgelopen jaren enorm is uitgebreid, waardoor er altijd een milieuvriendelijke oplossing voor uw bedrijf is.

En hoe zit het dan met de andere plastic verpakkingen van SUP-richtlijn?

Zolang u de verpakkingen en verpakkingsmaterialen in kunt kopen, mag u ze blijven gebruiken. De overheid legt de verantwoordelijkheid voor de aanpassingen van milieubelastende verpakkingen bij de producenten van de verpakkingen. Hierdoor zullen er steeds minder plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik op de markt komen. Vanaf 2023 zal de overheid maatregelen invoeren waardoor het gebruik van plastic verpakkingen voor de consument wordt ontmoedigd. Welke maatregelen dit precies zullen zijn is op dit moment nog niet bekend.

Vragen? Of advies nodig?

Gebruikt u schuimschalen voor uw maaltijden of plastic rietjes, borden of bestek? Bekijk het assortiment duurzame verpakkingen van VerpakkingShop.nl. Komt u er niet uit? Neem gerust contact op met het team van Verpakking.nl. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden en alternatieven voor uw verpakkingen.

 


Reageren

Laat uw reactie achter, wordt gepost na goedkeuring

fout
fout
fout